Lieđđi Sámecus
(Jeg, blomsten Sámecus)

Ny novellebok for voksne.

Kirste Paltto har igjen gløttet i sin skattekiste av samisk mytologi, myter og fortellinger, og hun har brukt denne kunnskapen i novellene for voksne.

I sine 8 noveller for voksne, har forfatter Kirste Paltto ulike samfunnsspørsmål som tema.


Novellen Jeaggenieida (Myrjenta) handler om ungkaren Ove som finner seg kjæreste – en blendende vakker jente med en søt liten valp i armene. Ove forteller ikke dette til sin mor, men stjeler klær fra henne til kjæresten. Jenta har bare fillete skinnklær på seg. Ove forsvinner hjemmefra og blir så lenge borte at folk må begynne å lete etter ham.

Novellen Álelassii maid ovddosguvlui (Alltid fremover) er en eldre kvinnes fortelling om sin ungdomstid, sine vonde opplevelser på skolen, som førte til at hun prøvde å skjule sin egen bakgrunn.

Biedju (Hulen) er en novelle om da to unge mennesker, som har bodd på hver sin kant av landet i lengre tid, treffes igjen på en multebærmyr. De bestemmer seg for å prøve å finne den hemmelige hula som bare noen familier har kjennskap til.

Novellen Čoavdda (Nøkkelen) beskriver hvordan to unge må lide, fordi samfunnet ikke godtar deres kjærlighet.

Mun, Lieđđi Sámecus (Jeg, blomsten Sámecus) er en novelle om en spesiell hendelse, der to samiske kvinner fra Sápmi blir bortført på 1800-tallet, og tatt med til en fremmed land, der fattigdom og sult råder.

Duohtamuitalus (En sann historie) er en novelle om Heneš, som møter så mye motgang i livet sitt at han begynner å drikke. Han drikker så mye og så lenge at han tilslutt begynner å se ører i soveromsvinduet sitt.

Novellen Guhkeguolbanis (På Langsletta) handler om det å vende tilbake til sine røtter, og hvilken vanskeligheter som oppstår i forbindelse med det. I sammenheng med det kommer andre personlige problemer opp i dagen.

Sieiva sápmelaš (En ekte same) novellen handler om en ung mann, John, som er fra London. Egentlig heter han Jovnna, nå når han endelig er kommet til Sameland. Nå er han i Sápmi, med ranselen full av bøker og skal bli en ekte same.

Kirste Paltto

Foto: Michal Aase / Davvi Girji

Novellene handler om forskjellige utfordringer som vi mennesker møter i livet, og hvordan hjelpen kan åpenbare seg i forskjellige former.

Inga-Wiktoria Påve har illustrert bokens omslag.

Kontakt