Inga Ravna Eira er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2019

Ii dát leat dat eana

Ii dát leat dat eana (Dette er ikke den jorda) er nominert til prisen for beste bok for voksne i 2019.

Inga Ravna Eira

Foto: Michal Aase / Davvi Girji

Inga Ravna Eiras diktfortelling om gudinnen Uksáhkká sine fortvilte rop til Solens, eller jordas barn, som ikke lenger hører henne. Hun har kommet opp til en jord som hun ikke kjenner igjen, slik den en gang var.


Uksáhkká er bekymret og anklager jordas barn, for det var jo de som skulle ta vare på jorda. Uksáhkká sin tale er en monolog, men hun krever svar fra jordas, eller Solas barn før hun drar tilbake.

Hun vil vite hva hun skal fortelle den rådende familien om den jorda som de overlot til jordas barn, for at de skulle ta vare på den.

Ii dát leat dat eana s. 44–45

Mathis Nango har smykket diktboka med sine illustrasjoner.

Inga Ravna Eira

Bor i Karasjok. Hun er nå pensjonist, men har hele livet jobbet som lærer. Hun er forfatter, oversetter og joiker.

Hennes første bok var Guovdageainno mánát máinnastit (Barn fra Kautokeino forteller), som ble utgitt i 1979. Siden da har hun utgitt titalls ulike produkter i mange forskjellige sjangre.

Inga Ravna har i tillegg – selv eller sammen med andre – forfattet læremidler til både grunnskole og videregående skole. Hun har også oversatt både bøker og tekster til samisk og også til norsk.

Ordspill underholder hun oss fremdeles med. Om ikke lenge utgis diktboka Gáhttára Iđit – Vokterens Morgen – The Guardian’s Dawn.

Utvalg av hennes bibliografi

Mellet
eadni ganjaldii mu fuolppuid
Jidnes skálkošeapmi
Čuollogeađgi
Gáhttára iđit – Vokterens Morgen – The Guardian’s Dawn

Lenker

Nordisk råd

Ávvir (video)

NRK Sápmi (radio)

Kontakt