Sommerferie

15. juli–9. august

Ordrer effektures ikke.

Karen Anne Buljo er nominert til Nordisk Råds barne- og ungdoms litteraturpris 2020

Guovssu guovssahas

Guovssu guovssahas («Nordlysets farger») er nominert til prisen for beste barne- og ungdomsbok i 2019.

Guovssu guovssahas («Nordlysets farger») er en spennende samisk mytologisk fortelling om «det farlige lyset».

Sámi Siida familien består av far, mor, storebror Joret, søster Risten og lillebror Guovssu. En kveld da barna skulle legge seg, måtte begge foreldrene kjøre til reinflokken. Barna skulle sove alene og de eldste fikk formaninger om at de ikke fikk lov å slippe inn noen.


Da de skulle sove, kom det ukjente barn som kastet snøballer mot teltduken, og de ropte til barna at de måtte komme og leke, og terget barna som til slutt lot seg overtale å gå ut for å leke, selv om de ikke hadde fått lov til det.

Den yngste, Guovssu, terget lyset. Nordlyset begynte å danse vilt på himmelen og løftet lillebror Guovssu opp i lufta. Hunden deres oppdaget hva som skjedde og løp til foreldrene for hjelp. Mor oppdaget at nordlyset hadde fått farger og skjønte at nordlyset prøvde å fange barna deres inn i lyset. Far brukte lassoen for å fange barna. Barna måtte løsne sine fargerike skjert før de kom seg løs. Slik fikk nordlyset sine farger.

Karen Anne Buljo

Karen Anne Buljo

Forfatter Karen Anne Buljo

Foto: Marie Louise Somby, Árvu

Karen Anne Buljo er multikunstner. Hun er både forfatter, joiker og duodji-utøver. Med denne barneboka får lesere nyte en av de samiske tradisjonelle fortellingene om nordlyset.

Karen Anne Buljo bor i Alta, og har skrevet barnebøker, ungdomsbøker og hørespill både for barn og voksne. Hun har også skrevet et teaterstykke for barn, diktbøker for ungdom og voksne, samt en reiseskildring. I tillegg er hun lærebokforfatter.

En del av hennes bibliografi

Pelle njoammil – Gullogovva
Stephen Borrough – iGirji
Pelle Njoammil – Juovllat Sáttomiellis
Šiellaspeajal

Inga-Wiktoria Påve

Inga-Wiktoria Påve

Illustratør Inga-Wiktoria Påve

Foto: Carl Johan Utsi

Inga-Wiktoria Påve (1990) har vokst opp i Lannavaara, en liten bygd I nord Sverige. Hun er kunstner og designer som viser samekulturens ånd gjennom bruk av farger. Hun har hatt kunstutstillinger ved forskjellige evenementer rundt om på kloden. I tillegg har hun laget en prisbelønt animasjonsfilm. Hun har jobbet med kunst I over ti år og hun har universitetsgrad I kunst ved universitetet I Umeå. Guovssu guovssahas er første barnebok som hun har illustrert.

Link

Kontakt