Vi blir vi kjent med 12-årige Sáve og Nils som bor i Ađevuopmi. Her møtes samisk tradisjonell levemåte med den moderne. Plutselig forandres alt i den lille bygda når mor mister jobben. Jerven herjer i reinflokken og det snør mere enn vanlig. Hvordan skal reinen overleve vinteren? Sáves mor Ellen Marizza har begynt å blogge, og snart tar sosiale medier all hennes tid. Sáve vil at alt skal bli slik som det var, men alt blir bare verre.
Romanens hovedpersoner er Sáve og Nils. De går i 5. og 6. klasse ved Sameskolen i Karesuando. De er bestevenner og er alltid sammen. Spesielt om vinteren kjører de med snøskutere hver helg, og samler rein og gjeter reinflokken sin. De liker å være ute ha bål ute. Sáves mor Ellen Marizza jobber på kommunekontoret og Sáves far er reindriftsutøver.
Alt er som vanlig i Sáves liv, helt til mor en dag kommer gråtende inn på soverommet hennes.
Det fredelige livet forandres når Sáves mor, kunstner og skuespiller Ellen Marizza mister jobben sin på kommunehuset, når hele kommunen avvikles i Karesuando og mange mister jobben sin.
Ellen Marizza blir sengeliggende over lang tid, mens Sáve må lide alene når hun ikke kan fortelle hvordan hun har det hjemme.Hun er redd for at Nils vil fortelle det til alle. Etterhvert begynner Ellen Marizza å blogge på sosiale medier. Slik overtar YouTube, Instagram og bloggingen over livet hennes.
Ellen Marizza demonstrere mot den store bruk og kast mentaliteten i verden og i nærområdet. Derfor dykker hun ned i søppelkontainere som er plassert bak matbutikkene, der butikkene kaster mat som ikke er utgått på dato enda. Der finner hun masse gratis mat.
Sáve skjennes over sin egen mor fordi hun har begynt å dykke etter søppel.
Ellen Marizza arrangerer også demonstrasjoner mot store butikkkjeder, og da er sosiale medier gode å ha, slik at hele hele verden får vite hva som skjer.
Sáve sin far Lásse Andre er på fjellet og gjeter reinene sammen med Sáve sin onkel Aslak.
Jerven herjer i reinflokken og de får ikke den hjelpen de trenger fra myndighetene, og må flytte med reinflokken ned fra fjellet. Men så begynner det å sne og det sner mere enn til vanlig. Hvordan skal reinen overleve vinteren?
Det er dyrt å fore reinflokken og far må ta seg jobb i gruvene i Kiruna, slik at de har råd å kjøpe for til reinen.
Det er både humor og alvor i romanen. Forfatteren har skrevet om forskjellige temaer som problematikken i grendene som ligger utenfor tettbebyggelser, i reindrifta, om global oppvarming og livet på sosiale medier.
Laila Labba og Ingá Elin Marakatt har designet bokomslaget.
Forfatter Ingá Elin Marakatt
Foto: Olof Sarri
Ingá Elin Marakatt (f.1989) er en samisk forfatter, fra Áđevuopmi.
Hun er samfunnsengasjert, er reindriftsutøver, er journalist og forfatter.
Hun har barchelorutdanning i samfunn og kultur, Cultural analysis i Sverige, fra Umeå universitet.
Hun har deltatt i Samisk Forfatterforeningens og Sametingets forfatterutdanningen Čális fal! 2017-2019.
Forfatteren ble tildelt «Tage ja Lilly Frids stipend for unge forfattere» i 2019, for debutromanen sin Sáve Sápmi.
Tlf.: 070-22 02269
E-post: