Siesá biigá (Hjelperen)

Siesá biigá

I romanen Siesá biigá (Hjelperen) spinner historien rundt opplevelser om uforklarlige hendelser /episoder både i tantens hus og i den gamle låven når Kari passer på huset til tante Berit i sommerferien.

De uforklarlige hendelsene gjør Kari usikker og redd, og når hun får kjennskap til at det finnes healer/helbreder i området, Per som er langt over 90 år, så oppsøker hun Per og ber om hjelp til å overvinne redselen sin etter det hun opplevde med Erik og etter de opplevelsene hun opplevde på gården, der hun både hørte og så uforklarlige ting.


Hovedpersonen heter Karen, og hun blir kalt for Handelsbuktas Finn Karen. Tante heter Berit.

Karen ble kjent med Erik i Tromsø, men hun elsker ham ikke slik som det er forventet av henne. Erik har invitert henne med seg hjem for å hilse på sine foreldre, men Karen ville ikke det. Hun reiste heller til sin tante Berit. Karen har ikke lyst å fortsette utdanningen i Tromsø, men ønsker heller å fortsette på skole i Alta. (Og grunnen til det er at hun ikke ønsker å se kjæresten sin igjen som hun hadde i Tromsø).

I huset til tante opplever hun mange uforklarlige ting, som at hun både hører og opplever selv. I søvne/drømmeland kjenner hun noen som berører hennes føtter. Disse mystiske tingene skremmer henne. Og når tante Berit ringet til Karen, så forteller hun tante om sine opplevelser.

I Flyndrebukta møter hun en eldre mann som går med rullator på kaia, og han heter Robert. Han sier at tante Berit er «en spesiell dame». Han forteller også at i hans ungdomsdager pleide også han være i huset hvor tante bor, mens de å drakk og spilte kort i det huset som tante Berit har arvet. Der brukte de å ha det artig, fortalte Robert.

En annen gang kom det en dame til tante sitt hus og spurte etter tante Berit. Karen fortalte at tante har reist på ferie. Damen spør om hun får lov å gå på loftet en tur, fordi hun har glemt noe der. Karen undrer seg over hvorfor det siver lukt fra brent gress ned fra loftet. Når hun spør damen om hva for en underlig lukt det er, så svarer damen at hun brente enden av et tau og det var gressrester fast i tauet.

Karen opplever også en traumatisk hendelse. Kjæresten som hun hadde, han som hun ikke ble med til hans foreldre, kommer til Flyndrevika. Men nå oppfører han seg veldig rart og underlig, øynene hans brenner av hat.

Når Per oppdager at Kari har medfødte evner, ønsker han å overføre sine egne helbrederevner til den yngre Kari før han dør. Når Kari aksepterer dette, så åpner han «kanaler» som Karen har, og lærer henne å håndtere evnene sine, slik at hun kan hjelpe andre mennesker ved helbredelse.

Boken er svært tidsaktuell og tar opp temaer som er aktuelle blant dagens unge og voksne. Denne romanen kan være en måte å hjelpe leseren å identifisere seg med det å være annerledes, det å oppleve noe vondt, og hvordan man kan bruke sine krefter til å hjelpe seg selv og andre mennesker, og til å helbrede og å oppnå rettferdighet.

Anne Olli

Anne Olli.
Foto: Anne May Olli

Kontakt