Davvi Girji

Din handlekurv
Kurven din er tom.

   

Hjem Nyhetsarkiv Áige – Jeaggejávrri čiekŋalasat (Áige – Myrvannets dybder)
Norsk bokmål (Norway)
Áige – Jeaggejávrri čiekŋalasat (Áige – Myrvannets dybder) PDF Skriv ut
onsdag 14. februar 2018 12:11

Fantasifortelling for ungdom

Jeaggejávrri čiekŋalasat er en fortelling om Áiges reise i den samiske mytologiverdenen. I fortellingen får leseren være med når Áige konkurrerer med vårsolas første stråle og når Áige dukker ned i Dødsriket for å lete etter barndomsvennen sin. Reisen lykkes fordi Áige har god kjennskap til spøkelser, mytiske dyr og andre kraftfulle vesener.

Fortellingen Jeaggejávrri čiekŋalasatviser til en solid sammenheng mellom natur, kreativitet, dristighet, og mytiske krefter som bestandig har hørt til det samiske. Før i tiden prøvde man å kvele disse, men det karakteristiske i Áige-fortellingen hentes fra den tradisjonelle kunnskapen om å aldri gi opp, som liksom noe som skal være en sannhet for evig tid. Boka forfører leserne med sjamanistiske krefter, slik at de føler en dragning inn i en parallell verden.

Ante-Aikio

Forfatter Ante Aikio
Foto: Niina Brandth

Første boka til den samiske forfatteren Ante Aikio Jeaggejávrri čiekŋalasat ble utgitt på finsk i 2014, og er nå oversatt til samisk.

– Det er bra at boken oversettes til nordsamisk, fordi den da blir publisert på det språket som er det opprinnelige språket i bokas verden, sier forfatter Ante Aikio.

Forlaget Davvi Girji i Karasjok tror Aikios fantasiroman er en bok med et populært tema og tiltalende fortellerstil, både for unge lesere og andre som er interessert i samisk mytologi. For samisktalende lesere vil kanskje personene og eventyrfigurene i boka være kjente, og de vet eksempelvis hva Njávežan og Háhtežan er, men fortellingen er ikke tidligere fremstilt på denne måten.

– Vi vil at samisktalende lesere får lest bøker, med samisk kultur som bakteppe, på morsmålet sitt. Jeaggejávrri čiekŋalasat passer godt til dette både tematisk og i forhold til moderne fortellerstil.

Boken har fått ros i Finland og det blir sagt at dette er en spennende bok å lese. Davvi Girji har fått de to kjente språkekspertene og oversetterne Inga Guttorm og Pekka Sammallahti til å oversette boka fra finsk til samisk.

Njavezan

Njávešeatni

Hahtezan

Háhtešeatni

Stallu

Stállu

Cahceravga

Čáhcerávga

 

Digital ordbok

533.davvi.no

Sajus web-portal

sajus-web

Arkiv

Skrivelysten

skrive

Bor det en liten forfatter i deg? Alltid hatt lyst til å skrive en bok?

Les mer her

Brenner du for litteratur?

Nieida calla

Vil du anmelde produkter som vi har produsert?

Les mere her

Kontaktinfo

Davvi Girji as
Postboks 13, Ivvar Ivvár geavli 36
N9735 Kárášjohka / Karasjok
NORWAY
Telefon: (+47) 78469500
E-mail: davvi@davvi.no
Bankgiro: 4901 10 22137
IBAN: NO8649011022137
SWIFT: SNOWNO22

Nyhetsbrev

Påmelding er ikke tilgjengelig før etter påske, for da får vi nye nettsider.


Navigasjon


Søkeord
Kategori :
Subcategory :

Released :

Language :

Target Group :